Erektilna disfunkcija i kako si pomoći

Većini muškaraca je sam termin neprihvatljiv i nezamisliv i „njima se to nikad ne događa“, no stvarnost je dijametralno suprotna. Po nekim istraživanjima, čak do 76% muškaraca se u nekom dijelu života suoči s nekim oblikom erektilne disfunkcije. Stoga ćemo ovaj članak posvetiti toj, muškarcima svakako osjetljivoj temi i potruditi se rasvijetliti neke nepoznanice, a i otkriti Vam načine kako si pomoći.

Što je zapravo erektilna disfunkcija (ED)?

Znanstvena definicija erektilne disfunkcije (ED) je ponavljajuća nemogućnost postizanja erekcije, nemogućnost održavanja odgovarajuće erekcije i/ili primjetno smanjenje ukrućenja penisa prilikom seksualnog odnosa sa partnerom/partnericom. Kako bi se dijagnoza potvrdila, simptomi se moraju ponavljati kroz 6 mjeseci i pojaviti se u 75% slučajeva.

 Uzroci su različiti, no dva najčešća medicinska razloga su dijabetes i ateroskleroza, no pretilost, bolesti živčanog sustava, hormonalni disbalansi kao što je nizak testosteron također mogu utjecati na pojavnost erektilne disfunkcije. Također, pojavnost erektilne disfunkcije dolazi i kao nuspojava lijekova koji liječe visoki krvni tlak, depresiju i anksioznost, te razne probleme sa srcem.

Erektilna disfunkcija ili erektilno razočaranje?

Termin erektilne disfunkcije (ED) u svakodnevici često krivo upotrebljavaju ljudi koji često opisuju svoje erektilno razočaranje. Drugim riječima, mnogi muškarci koji sumnjaju da imaju erektilnu disfunkciju ne bi nužno bili i dijagnosticirani tim poremećajem. Umjesto toga samo su razočarani funkcioniranjem svoga penisa. Nažalost, mnogi muškarci imaju nerealna očekivanja vezana na penise što je uzrok neadekvatne seksualne edukacije kroz obrazovni sustav. Očekivanja su uglavnom da se penis ukruti i ostane u erekciji „na zahtjev“ koliko god je to potrebno. Naravno, sasvim je normalno da penis za vrijeme odnosa mijenja svojstva tvrdoće (nivoe krutosti).

Koja pomagala mogu pomoći kod erektilne disfunkcije (ED)?

Srećom, postoje određene sexy igračke koje mogu pomoći. Dakle, ako se pitate što možete učiniti da potpomognete svojoj erekciju, evo nekoliko primjera.

Penis prsteni

Najčešća sexy igračka koja pomaže kod ED. Prsteni za penis napravljeni su od mekih (silikon) ili tvrđih materijala (metali), a pomažu erekciji tako da sprječavaju povrat krvi iz penisa. Tako penis ostaje krut duže nego inače, te Vam pomaže da više uživate u samom trenutku i uklanja stres iz situacije koja bi trebala biti zabavna. Našu kompletnu ponudu penis prstena provjerite OVDJE.     

Penis pumpe

Još jedna korisna igračka – često se koristi uparena s penis prstenom za bolje rezultate. Upotrebljava se tako da se postavi preko penisa i zrak se ispumpa iz cilindra, te se unutar cilindra stvara vakuum. Vakuum povećava dotok krvi u penis, što uzrokuje oticanje i erekciju. Iako im je primarna namjena terapijska, penis pumpe možete koristiti i rekreativno kako bi privremeno povećali svoj penis. Našu kompletnu ponudu penis pumpi provjerite OVDJE.

Navlaka za penis

Pomalo neuobičajen prijedlog je navlaka za penis. Radi se o šupljoj sexy igrački faličnog oblika koja se nosi na penisu za vrijeme penetracije. Uz različite veličine i oblike ima onih realističnijeg oblika, a ima i onih s dodatnim vibracijama ili raznim teksturama. Navlake su idealne za ugodniji i opušteniji seksualni odnos za Vas i partnera/icu ako imate problema s održavanjem erekcije. Bez stalnog razmišljanja o ukrućenosti možete se usmjeriti na druga područja užitka i intimnosti te tako podići odnos na jedan novi nivo. Našu kompletnu ponudu navlaka za penis provjerite OVDJE.

Kako stimulirati nekoga s erektilnom disfunkcijom?

Ako Vi ili Vaš partner imate problema s postizanjem erekcije ili zadržavanjem iste, pokušajte nježno masirati i milovati mlohavi penis. Iako nije u stanju erekcije, penis svejedno osjeća zadovoljstvo. Uz malo lubrikanta ili ulja za masiranje, pokušajte vrtjeti penis među rukama i nježno i senzualno ga pritiskati prstima – kao prilikom Shiatzu masaže.

Tretmani za erektilnu disfunkciju koje možete sami probati kod kuće

Prehrana, vježbanje i ostali čimbenici načina života također mogu utjecati na seksualno zdravlje i snagu erekcije. Za početak smanjite alkohol i cigarete uz konzumaciju više tamnog, lisnatog, zelenog povrća. Protok krvi i zdravlje srca su svakako čimbenici koji također utječu na opće stanje organizma, pa tako i samu erekciju, stoga se preporučuje nekoliko puta tjedno odraditi lagane do umjerene kardio vježbe.

Upamtite, postoji mnogo neinvazivnih i nemedicinskih mogućnosti za isprobati koje će sigurno poboljšati kvalitetu Vaše erekcije, no ako Vam se učini da problem zahtjeva medicinsku intervenciju, obratite se svom liječniku obiteljske medicine.

Vaš erotic.hr – mi brinemo o Vašem seksualnom životu!